Testosteronbrist – Vad du kan göra åt det

Många män lider av låga testosteronnivåer utan att vara medvetna om det. Normala eller höga testosteronnivåer är nyckeln till ett hälsosamt och lyckligt liv för oss män.

Till exempel styr testosteronet ditt sexdriv, din muskelmassa, hur mycket underhudsfett du lagrar och allmänt ditt välbefinnande.

Det finns massor av saker du göra för att slippa testosteronbrist. Dels genom kost, träning, god sömn och kosttillskott men det inte många vet är att vi blir bombarderade i vår vardag av substanser och kemikalier som i hög grad hämmar vår testosteronnivå.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur du markant kan höja dina testosteronnivåer på naturlig väg.

Symtom på testosteronbrist

Det finns många symtom på testosteronbrist. De tydligaste är nedsatt sexlust, erektionsproblem, förlust av muskelmassa och låg energinivå.

Utöver det så innebär också testosteronbrist att kroppen börjar lagra mer underhudsfett.

Testosteronbrist startar ofta en mycket destruktiv cykel, kroppen börjar lagra mer kroppsfett samtidigt som du är trött hela tiden, du orkar inte träna och lagrar ännu mer kroppsfett och ditt testosteron går ner ännu mer och cykeln fortsätter.

Hur testar man sin testosteronnivå

Även om det finns flera olika sätt att testa sin testosteronnivå så är blodprov det enda sättet att få veta exakt. Men du får bara veta exakt vid den tidpunkten du tar provet och din testosteronnivå varierar över dygnet.

Werlabs är ett bra alternativ som jag själv använt när jag varit i Sverige. Du måste fasta i minst 10 timmar innan du tar testet, det måste tas innan kl 10 på morgonen och du måste vila i 15 minuter innan du tar blodprovet.

Vad klassas som testosteronbrist

Det finns ingen bestämd nivå för vad som klassificeras som testosteronbrist, men generellt verkar under 300 ng/dL vara en någorlunda accepterad nivå för testosteronbrist.

Orsaker till testosteronbrist

Orsakerna till testosteronbrist är oftast att dina pungkulor inte lyckas producera tillräckligt mycket testosteron och/eller att din hjärna inte producerar tillräckligt med luteiniserande hormon, som signalerar till pungkulorna att skapa testosteron.

Orsakerna till detta är många, och om du lider av låg testosteronnivå så är det mest troligt en kombination av flera orsaker.

Det finns även vissa sjukdomar som orsakar låga testosteronnivåer, men det är utanför denna artikel och hemsida. Lider du av någon av dem bör du istället söka dig till vården.

Exponering av hormonstörande kemikalier/substanser

Kemikalier/substanser som sänker testosteron

Det här kapitlet är en viktig anledningen till att jag startade den här hemsidan.

Vi exponeras överallt och hela tiden i vår vardag av kemikalier, substanser och matvaror som sänker våra testosteronnivåer samt allmänt rubbar vår hormonbalans och förstör vår hälsa.

Jag har skrivit en artikel: De 9 Värsta Testosterontjuvarna, där kan du läsa mer om vilka substanser det handlar om.

Jag håller även på att skriva en e-bok för hur du undviker dessa testosteronhämmande substanser och kemikalier samt vad du kan göra för att naturligt höja dina testosteronnivåer(kommer snart).

Väldigt kort sammanfattat kan man säga att det handlar om kemikalier med östrogenliknande egenskaper, såsom: Mykoöstrogen, Triklosan & alkylfenol, Bensofenon, Röd Färg 40, Parabener, Ftalater, BPA/BPS och Etinylöstradiol.

Sen även vissa matvaror, främst soja och sojaprodukter, linfrö och vegetabiliska oljor.

Dessa påverkar våra hormoner och hälsa i högre utsträckning än du kan ana och min gissning är att de till stor del är orsaken till epidemin med fetma vi har i västvärlden.

Det har redan ”exploderat” i forskningsvärlden och det är nog bara en tidsfråga innan det blir känt i allmänheten hur fruktansvärt dåliga många av dessa kemikalier är för oss.

Fetma

Att överdriven fetma är starkt kopplat till låga nivåer/testosteronbrist har varit känt sedan 70-talet(1), så det kommer nog inte som en överraskning för dig.

Men vad som är mer intressant är att det verkar vara en tvåvägsrelation mellan testosteron och övervikt. Det vill säga, om du går ner i vikt så höjs ditt testosteron och om du lyckas höja ditt testosteron så blir du av med underhudsfett(2).

Av det kan man dra en väldigt intressant slutsats:

En man som vill gå ner i vikt kanske inte borde börja med att fokusera på att gå ner i vikt utan snarare börja med att försöka höja sina testosteronnivåer, för att på så vis lättare gå ner i vikt och även senare hålla vikten med hjälp av högre testosteronnivåer.

Alkohol

Alkohol sänker testosteron

1983 gjordes en studie där testosteronnivåerna jämfördes mellan 2 grupper män, alkoholister och hälsosamma män.

Nästan alla alkoholistmän hade från början låga till normala-låga testosteronnivåer och de hälsosamma männen hade normala nivåer.

De hälsosamma männen fick inta etanol motsvarande ett glas whisky per dag i 30 dagar. Efter 72 timmar började deras testosteronnivåer gå ner och efter 30 dagar hade de liknande testosteronnivåer som alkoholistmännen(3).

Vad forskningen verkar vara överens om är att måttlig konsumtion kortsiktigt sänker testosteronnivån men att det återhämtar sig. Överdriven alkoholkonsumtion definieras oftast som mer än 15 enheter/vecka och har stor negativ påverkan på ditt testosteron.

Stress

Vad är stress? Det är en hel vetenskap i sig, men kort sagt kan man säga att stress är kroppens fight or flight- reaktion på externa och interna händelser i ditt liv, stora som små, negativa och positiva.

Det finns 3 typer av stress

  1. Akut stress
    – Det är när du är i en akut situation t.ex. att en bil kör snabbt mot dig eller du blir jagad av ett farligt djur.
  2. Kronisk stress
    – Långsiktig stress, skapas av pågående situationer, t.ex. ett frustrerande jobb eller att vara i en jobbig ekonomisk situation under en längre tid.
  3. Traumatisk stress
    – Kan uppstå när du hamnar i livshotande situationer såsom naturkatastrofer eller är med i ett krig. I vissa fall kan dessa händelser även leda till PTSD(Post-Traumatic-Stress-Disorder).

Stress i sig är inte negativt, det är när stressen blir kronisk som problemen uppstår.

Förutom den kroniska stressens påverkan på ditt testosteron så har det även massiva negativa konsekvenser på din hälsa i övrigt.

Kronisk stress och låg testosteronnivå

Jag har länge vetat att stress negativt påverkar ens testosteronnivå, men när jag gjorde research för den här artikeln insåg jag att det är mycket värre än vad jag trodde. Enligt MantalityHeath kan höga stressnivåer inte bara sänka testosteronnivån i kroppen utan till och med stoppa kroppens testosteron.

I en studie utförd på råttor publicerad i december 2021 fann forskarna att kronisk stress signifikant sänkte råttorna testosteronnivåer redan efter 21 dagar(studien).

Det finns hur mycket som helst att läsa om hur stress påverkar dina testosteronnivåer. Det finns även en inverterad relation mellan testosteron och kortisol(kroppens stresshormon), höjs kortisolet så sänks testosteronet.

Vill du slippa testosteronbrist så gör du vad du kan för att sänka ditt kortisol.

Hur kronisk stress påverkar hälsan

Nedsatt immunförsvar
En person med kronisk stress är mindre motståndskraftig mot förkylningar och liknande samt har högre inflammation i kroppen.

Ökad risk för sjukdom
Kronisk stress ökar avsevärt risken för främst hjärtsjukdomar och problem såsom hjärtattack och stroke. Men även andra sjukdomar t.ex. diabetes och vissa typer av cancer.

Dåliga livsstilsval
Att hantera stress med dåliga vanor ligger väldigt nära till hands, t.ex. genom att dricka överdrivet mycket alkohol, ta droger och överäta ohälsosam mat. Det har såklart även stor påverkan på våra testosteronnivåer.

Det var bara ett urval av stress påverkan på hälsan.

Läkemedel

Testosteronbrist, lågt testosteron och hur du kan höja testosteron

Det finns ett gäng mediciner som kan påverka din testosteronnivå negativt, här kommer några exempel.

  • Betablockerare – Blodtrycksmedicin.
  • Statiner – Till för att sänka kolesterol.
  • Ångestdämpande mediciner – De flesta, inklusive SSRI’s.
  • Opioider – Många smärtstillande (och såklart olagliga droger såsom heroin).
  • Antihistamin – Allergimediciner.
  • Kemoterapi – Till för att bli av med cancer.

Självklart ska man inte sluta använda mediciner bara för att de eventuellt negativt påverkar ens testosteronnivåer, vissa mediciner är direkt livsviktiga för vissa personer. Däremot kan det vara värt att tänka till en gång innan man börjar med icke-livsviktig medicin om det är värt det. Bäst är att prata med sin doktor.

Ska jag genomgå testosteronbehandling?

Det slutgiltiga beslutet huruvida du ska genomgå en testosteronbehandling eller inte bör självklart besvaras av din läkare och ingen annan. Dock kan det vara värt att testa allt du kan göra själv för att höja dina testosteronnivåer, det går att göra bra mycket mer än du tror.

Nedanför kan du skriva upp dig för att få en gratis ebok som berättar hur du kommer igång.

Hur höja/öka testosteron?

Det är vad hela den här hemsidan går ut på, att höja sitt testosteron. Det är även därför vi jobbar på en e-bok nu som kommer släppas snart, där går jag igenom allt du kan göra för att på naturligt vis öka din testosteronnivå.

Skriv upp dig på mejllistan nedan för att få boken direkt när den släpps. Den kommer vara gratis i början.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Testosteronbrist – Vad du kan göra åt det”

  1. […] exponerade för substanser, kemikalier och föda som leder till förhöjd östrogennivå samt testosteronbrist eller åtminstone lägre testosteronnivå än […]

  2. […] Många av dessa produkter innehåller redan ohälsosamma ingredienser. Socker har bland annat visat sig påverka testosteronet negativt[11], så om du minskar ditt intag kan det bara förbättra din hälsa. Det finns även andra sätt att öka testosteronet, det kan du läsa mer om här: testosteronbrist. […]

  3. […] och läst studier och undersökningar om ftalaters påverkan på våra hormoner och framförallt testosteron har jag dragit slutsaten att påverkan är stor. Men det är också svårt att veta exakt hur stor […]

  4. […] Men man kan nog med säkerhet dra slutsatsen att hög exponering av parabener kan leda till testosteronbrist. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *